Lemon Juicer Merkel: Where the Real and the Fictional Europe Meet. Exploring Thomas Bellinck’s Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo

Lemon Juicer Merkel: Where the Real and the Fictional Europe Meet. Exploring Thomas Bellinck’s Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo

Jasper Delbecke

Abstract

EnglishDutch

By exploring Thomas Bellinck’s Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo, this paper seeks to demonstrate how Europe’s resort to its past is more than a desperate answer in the absence of a new narrative for the future of Europe. As I will show, this nostalgic reflex is part of a broader phenomenon that is both a response to and a symptom of a temporal crisis, emphasizing our inability to cope with the past and to imagine alternative futures. With Domo as an instrument, and with the insights of Andreas Huyssen, François Hartog and Svetlana Boym as a theoretical framework, I will explore how theatre practices can help to overcome our inability to deal with the recalcitrant past.

Keywords: Thomas Bellinck, Europe, musealization, monumentalization, performative installation, politics of memory, politics of history

Door Thomas Bellinck’s Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo te ontvouwen wil deze bijdrage aantonen dat Europa’s vlucht in diens verleden meer is dan een wanhopig poging, bij de afwezigheid van een nieuw verhaal voor Europa. Zoals ik zal onderzoeken, maakt deze nostalgische reflex deel uit van een groter fenomeen dat zowel het antwoord is op alsook het symptoom is van een temporele crisis waar uit onze onmogelijkheid blijkt om met het verleden om te gaan en deze in te zetten voor de toekomst. Met Domo als instrument en de inzichten van Andreas Huyssen, François Hartog en Svetlana Boym onderzoek ik hoe theater ons toch kan helpen om met dat weerbarstige verleden om te gaan en die temporele crisis te overkomen.

Keywords: Thomas Bellinck, Europa, musealisering, monumentalisering, performatieve installatie, politiek van de herinnering, politiek van geschiedschrijving

Full text

This article is reserved for Eastap members

Are you a member already?

Connect to the journal Website
Login

You are not a member of Eastap ?

Choose your membership.
Registration

Access without membership / Full Issue

Buy full issue

You can buy the full issue for 25 euros.

Access without membership / This article

Buy this article

You can purchase just this article for 3 euros